• Vladimir Bierko

  De rol van de evil mastermind in dag 5 wordt vertolkt door de Engelse acteur Julian Sands (48). We kennen hem vooral van films zoals: The Killing Fields (1984), Arachnophobia (1990) en Vatel (2000) en samen met Peter Weller in Conenbergs Naked Lunch (1991). Julian is een acteur met heel wat uitstraling, maar hij kiest het ene zwakke scenario na het andere. Julian heeft in heel wat horrorfilms en drama’s gespeeld, maar zijn sterkte ligt toch meer in thrillers. Ik hoop deze acteur in de toekomst iets meer te zien. Met het succes van "24" zou dat toch wel moeten lukken.

  Vladimir Birko is een miljardair die zijn fortuin vergaarde in olie holdings en wapenhandel, en wordt aanzien als een van de rijkste mannen in Rusland. Hij financiert en leidt een terroristische onafhankelijkheids-organisatie die zich nu al 200 jaar met moeite verzetten tegen de Russische troepen. De FSB (Federal Security Service of the Russian Federation) heeft lange tijd gedacht dat hij enkel een sympatisant was, maar Bierko heeft grootste plannen.

  Bierko is in contact gekomen met een ex-CIA agent James Nathanson, die hen kon voorzien van Sentox VX zenuwgas van de wapenfirma Omicron. De bedoeling was om Moskou te treffen, maar Ivan Erwich ontdekte dat de gas-containers waren gesaboteerd. Bierko besliste om de Amerikanen onder druk te zetten en wou de routebeschrijving van de Russische president Suvarov. President Logan stemde in op het voorstel. Maar dat was pas het begin van een onheilspellende afloop.

  ***SPOILERS***

  Nadat de aanslag op de motorcade van de Russische president mislukte besloot Bierko zijn aanval op de Amerikanen te richten en begon een aanslag op het Tyler Memorial Hospital en het CTU-gebouw waarbij 40% van het personeel het leven liet, waaronder Edgar Stiles en Lynn McGill. Daarna besloot hij de 17 andere containers los te laten in de gasleidingen met een mogelijk slachtoffers-estimatie van 200’000 mensen.

  Uiteindelijk zal Bierko opgepakt worden door Jack Bauer. Bewusteloos zal hij gebracht worden naar CTU voor ondervraging en aanwijzingen naar zijn mogelijke banden met Christopher Henderson.

 • 24 The Movie nog maar een kwestie van tijd

  De Ultieme FilmBlog maakte in juni van vorig jaar bekend dat een "24" film op komst zou zijn. Wel nu blijkt dat die geruchten werkelijkheid worden. Het is Kiefer Sutherland zelf die met het nieuws voor de dag komt. MTV breekt de stilte en laat Kiefer aan het woord:

  "The 24 movie would be a two-hour representation of a 24-hour day. That would be the first time that we would not do something in real time, but the characters would obviously all be derivative of the show. The timing issue is something the writers are working on right now. But the sky's the limit at that point for them, because we would not be restricted by the time element."

  Het is een logisch gevolg van het succes van de serie, en ik denk ook wel dat de film kan werken zonder het real-time aspect van de show. Iedereen kent nu de personages en ik denk dat heel veel fans wel eens Jack Bauer willen zien op het witte doek. De vraag blijft natuurlijk waar de film zal inpikken. Kiefer laat de twee mogelijkheden van prequel-storyline of sequel-storyline open:

  "If we ended up doing [the movie] as a prequel and going back before the first season, obviously there's a lot of things that could change. If we go for it much further down the line from where the show is, again, there's a lot of room to change. It depends on the timing that they choose to set the film in."

  Er zijn in Dag 5 een pak personages gestorven. Maar de film hoeft uiteraard de serie niet te volgen en kan zijn eigen verhaal maken met de karakters die het verkiest. Kiefer vond het jammer dat hij afscheid moest nemen in Dag 5 van een aantal collega's, zoals Edgar Stiles gespeeld door Louis Lombardi die omkwam ten gevolge van het zenuwgas:

  "That was hard! God, he played that scene well. I remember I was standing by the monitor and, obviously, I wasn't in that sequence. I had just come in and I was getting ready to do something after that. I just caught the tail end of it. I watched him do that scene and my heart broke.

  "I walked up to him afterwards and I said, I think that's some of the finest work I've ever seen. He went, Really? and I went, Yeah. And he just went, Oh, damn. Well, now I've got to go. "

  Ik ben echter benieuwd welke regisseur men hiervoor aanspreken. Ik heb niks tegen Jon Cassar, maar als producer zou ik echt wel een filmregisseur kiezen die een persoonlijke touch kan geven aan "24", kwestie van het toch een tikkeltje anders te maken dan gewoon één seizoen samengevat in 2 uur. Ik denk dat aan regisseurs zoals Quentin Tarantino die vorig jaar twee adembenemende afleveringen had geregisseerd van CSI. In ieder geval, laat de film maar komen.

  ***Related Trivia Posts***
  26/07/2006: Kiefer Sutherland bij The Simpsons
  08/07/2006: 24 en Into the West domineren Emmy's
  09/06/2006: 24: The Movie officieel in pre-productie
  12/05/2006: Kiefer Sutherland bij Jonathan Ross
  10/05/2006: Jack Bauer klopt Jack Shephard
  13/04/2006: Kiefer Sutherland negotieert 40 miljoen dollar contract
  17/03/2006: "24" The Game
  03/03/2006: Bloody Bauer's Bodycount
  29/12/2005: Een bloedbad bij aanvang van Dag 5
  18/11/2005: "24" DVD box
  11/11/2005: Voorsmaakje van Dag 5
  21/10/2005: Jack Bauer in reclamespot

 • Christopher Henderson

  De rol van Christopher Henderson wordt vertolkt door Peter Weller (58), de acteur die bekend werd voor zijn rol in de RoboCop films. Peter groeide op in een muzikale familie en kreeg al vroeg in zijn leven de smaak te pakken van jazz muziek. Zijn grote idool is nog steeds Miles Davis.

  Hij kreeg zijn acteer-ervaring op de planken van Broadway en deed zijn filmdebuut in 1979 met Butch and Sundance: The Early Days (1979). Inderdaad, de prequel was niet uitgevonden door George Lucas. Nadien was hij te zien in films als; Just Tell Me What You Want (1980) van Sidney Lumet, Shoot the Moon (1982) van Alan Parker, Of Unknown Origin (1983), Firstborn (1984) en mijn favoriet, Cronenbergs Naked Lunch (1991).

  De kenmerken van de acteur is vooreerst zijn opvallend grote voorhoofd, zijn speciale stem-tembre, zijn grote gestalte en zijn doordringende blik. Peter is nooit een echte karakteracteur geweest en heeft iets teveel B-rollen vertolkt met als gevolg dat weinig “grote” regisseur nog met hem wilden werken. Maar als acteur staat hij er en in “24” kon hij niet beter gecast worden voor de rol als manipulator. Ik hoop dat we nog veel van hem in de komende jaren mogen zien.

  Christopher Henderson is een ex CTU directeur en nu werkzaam als Senior Executive bij wapenfabrikant, Omicron Corporation. Hij is getrouwd met getrouwd met Miriam Henderson en beide hebben zich ontfermd over Kim Bauer, nadat Jack moest onderduiken. Het was Henderson die Jack rekruteerde bij CTU. Hij was zijn mentor en superviseerde Jack gedurende verschillende jaren. Hoe dan ook, vond Jack op een bepaald moment aanwijzingen dat Henderson werd omgekocht. Jack gaf zijn vriend en twee andere corrupte agenten aan (dit nieuws werd onthuld in het eerste seizoen, wanneer agent Teddy Hanlin het niet kon opkroppen dat Jack zijn partner, Seth Campbell, had doen laten oppakken).

  Henderson hield zijn onschuld staande en suggereerde dat hij werd opgezet door Nina Myers of George Mason. Hoewel hij zijn positie verloor bij CTU heeft Henderson toch een belangrijke positie in de corporate wereld als senior executive van Omicron, een belangrijke contractant van het Departement van Defensie.

  Jack had een chip gevonden afkomstig van Omicron. Toen hij zag dat Henderson er werkzaam was wist hij meteen dat deze ex-CTU agent waarschijnlijk betrokken zou zijn geweest met de terroristen. Jack is zich op dat moment nog niet bewust dat er twee spelers zijn met een totaal verschillende agenda.

  ***SPOILERS***

  President Logan had een deal gesloten met Henderson en ex-CIA agent James Nathanson om Russische separatisten te voorzien van Sentox zenuwgas. Het plan bestond erin om de Russen met het gas te laten reizen naar het Midden Oosten en daar zou via een remote systeem het gas worden losgelaten. Deze calamiteit zou niet alleen de Russische separatisten elimineren, maar ook genoeg slachtoffers maken om zo de wereld te overtuigen dat er daadwerkelijk ‘Massa Destructie Wapens’ zijn in Midden Azië en dat Amerika zijn greep op dit gebied moet versterken met het oog op de olie-productie in dat gebied.. Het anti-terrorisme pact die Logan wil sluiten met de Russische president, ligt eveneens in het verlengde van de doelstellingen van de president.

  Zijn Chief of Staff Mike Novick was helemaal niet op de hoogte van die plannen. Zelfs Walt Cummings had geen weet dat de president bij dit complot betrokken was en dacht zelf aan het hoofd te zijn van de operaties. Cummings werd nadien wel gebruikt door de president en door Nathanson als een soort zondenbok. Een rol die normaal toegekend was voor Jack Bauer, maar dit lukte niet.

  Het was Henderson die op het idee kwam om een rookgordijn op te zetten en president Palmer, die een gesprek tussen Logan en Henderson had gehoord, voor goed het zwijgen op te leggen. Jack zou dan opdraaien voor de moord op de voormalige president. En hoe beter dan ook zijn vrienden Dessler, Almeida en Chloë te laten ombrengen om zo een duidelijk moord-motief te geven aan de ondergedoken agent. Zij waren de enige die wisten dat hij nog in leven was.

  Het plan van Logan – om zijn tweede termijn te garanderen en Amerika sterker te maken - en Henderson – om de wapenindustrie op volle toeren te laten draaien onder de beschermende hand van de president van de VS – faalde, want Erwich, één van de terroristen onder leiding van Vladimir Bierko, wist dat er was geknoeid met de Sentox-gas en dat ze waren opgelicht. Bierko zou de Amerikanen daarvoor een lesje leren die ze niet snel zouden vergeten.

  Wanneer Henderson uiteindelijk wordt opgepakt door CTU houdt hij de lippen stevig op elkaar, ook onder invloed van Sodium Pentothal. Wanneer Tony Almeida te weten komt dat Henderson verantwoordelijk is voor de dood op zijn vrouw Dessler, probeert hij hem om te brengen. Maar Henderson kan dit verhinderen en vermoord Almeida met een injectiespuit. Henderson kan ontsnappen. Zijn eerste opdracht is om Wayne Palmer om te brengen, want schijnbaar heeft hij informatie over hun plannen.

 • Episode 5.10: 04:00 P.M. - 05:00 P.M.

  Vladimir Bierko heeft president Logan onder druk gezet om hem de routebeschrijving te geven van de Russische president Suvarov. Martha, de vrouw van Logan, wist van de obscure deal en heeft meteen plaats genomen in de limousine van de president. Logan weet niet wat hem overkomt wanneer hij het nieuws verneemt.

  Audrey probeert Curtis Manning te waarschuwen dat Lynn McGill alsmaar de pedalen aan het verliezen is en dat hij zou moeten ingrijpen wanneer hij over de schreef gaat. Lynn weet dat Audrey tegen hem aan het werken is. De spanningen lopen hoog op.

  Curtis
  If you try to carry out that command, I will draw my weapon.

  Jack Bauer komt te weten dat de ex-CTU agent, Christopher Henderson, werkt voor de maatschappij Omicron, die in verband kan gebracht worden met het zenuwgas.

  Henderson
  So who is the honcho over at CTU now?

  Jack
  Bill Buchanan.

  Henderson
  Buchanan? What a stiff! No wonder why everything is going to hell over there.
  guys keep getting rid of everyone who can do their job.

  Henderson beslist om een aantal gegevens op te zoeken in een beveiligde bunker van het complex en neemt Jack mee. Op een kleine portabele kan Henderson de namen opvissen van de mensen die betrokken waren bij met het zenuwgas.


  ***Related Episodes***
  Dag 5 Aflevering 1: 7:00 A.M. - 8:00 A.M.
  Dag 5 Aflevering 2: 8:00 A.M. - 9:00 A.M.
  Dag 5 Aflevering 3: 9:00 A.M. - 10:00 A.M.
  Dag 5 Aflevering 4: 10:00 A.M. - 11:00 A.M.
  Dag 5 Aflevering 5: 11:00 A.M. - 12:00 P.M.
  Dag 5 Aflevering 6: 12:00 P.M. - 01:00 P.M.
  Dag 5 Aflevering 7: 01:00 P.M. - 02:00 P.M.
  Dag 5 Aflevering 8: 02:00 P.M. - 03:00 P.M.
  Dag 5 Aflevering 9: 03:00 P.M. - 04:00 P.M.
  Dag 5 Aflevering 11: 05:00 P.M. - 06:00 P.M.
  Dag 5 Aflevering 12: 06:00 P.M. - 07:00 P.M.
  Dag 5 Aflevering 13: 07:00 P.M. - 08:00 P.M.
  Dag 5 Aflevering 14: 08:00 P.M. - 09:00 P.M.

 • Kiefer Sutherland negotieert 40 miljoen dollar contract

  Het ziet er naar uit dat Jack Bauer NIET zal sterven in dag 5. Waarom? Wel, hij heeft zonet een monsterdeal gesloten met 20th Century Fox Television voor 3 jaar (dag 6 - dag 7 - dag 8) voor een bedrag van 40 miljoen dollar. Hiermee is Kiefer Sutherland de best betaalde tv-acteur ooit.

  Kiefer zal voor de nieuwe "24" afleveringen een executive producer worden, naast Joel Surnow, Robert Cochran, Howard Gordon en Evan Katz, in plaats van ‘co-executive’. Het verschil ligt hem erin dat Kiefer meer invloed zal uitoefenen, hoe het verhaal wordt geconstrueerd, welke regisseurs worden aangetrokken, …

  Kiefer zal niet alleen van dienst zijn als CTU-agent, maar zal ook actief zijn in het creëren van tv-producties. Een deel van zijn contract zal gebruikt worden voor de creatie van een productiehuis voor Kiefer.

  De Golden Globe en Emmy award winnaar is uiteraard uitgelaten met de nieuwe deal en voegt eraan toe: " ..the past five years on the show has been one of the most creative and rewarding experiences in my career." Ondertussen kent het 5de seizoen record-hoogtes in de States.

  ***Related Trivia Posts***
  26/07/2006: Kiefer Sutherland bij The Simpsons
  08/07/2006: 24 en Into the West domineren Emmy's
  09/06/2006: 24: The Movie officieel in pre-productie
  12/05/2006: Kiefer Sutherland bij Jonathan Ross
  10/05/2006: Jack Bauer klopt Jack Shephard
  16/04/2006: "24" The Movie
  17/03/2006: "24" The Game
  03/03/2006: Bloody Bauer's Bodycount
  29/12/2005: Een bloedbad bij aanvang van Dag 5
  18/11/2005: "24" DVD box
  11/11/2005: Voorsmaakje van Dag 5
  21/10/2005: Jack Bauer in reclamespot

 • Episode 5.09: 03:00 P.M. - 04:00 P.M.

  Lynn McGill komt zwaar onder druk te staan. De terroristen nemen de laatste uren steeds meer de bovenhand en president Logan wil dat Lynn zijn verantwoordelijk neemt. Lynn besluit daarom om de touwtjes strakker in handen te nemen en wil dat Jack Bauer wordt opgepakt omdat hij zijn aanbevelingen, tijdens de actie in het warenhuis, in de wind heeft geslaan. Audrey Heller gaat in de verdediging van Jack, maar Lynn is op dat punt onomkeerbaar.

  Buchanan
  Lynn's in charge.

  Audrey
  He may be in charge, Bill, but he's not in control.

  Audrey krijgt iets later een telefoon van James Nathanson, de man die de zenuwgas heeft doorverkocht aan de terroristen. Hij wil dringend spreken met Jack Bauer. Nadat de terroristen er zijn achter gekomen dat Nathanson en Cummings een plan hadden om hen te verraden, vreest hij voor zijn leven. Hij wil dat Bauer hem beschermt in ruil voor de lokalisering van het zenuwgas. Audrey stuurt de oproep door aan Bauer, die ondertussen is opgepakt door Curtis. Ze brengt Chloë en Bill daarvan op de hoogte, maar beslissen om dit nog even te verzwijgen aan Lynn die orders heeft gegeven om Jack op te paken. Lynn vermoedt dat bepaalde mensen tegen hem aan het werken zijn en neemt sancties.

  Lynn
  (to Audrey)
  If your father wasn't the Secretary of Defense I would have you thrown out of here.
  (looks at Bill)
  I don't have that problem with you.

  Vladimir Bierko, het brein achter de terroristische operatie, neemt contact op met president Logan en stelt hem een ultimatum: ofwel geeft hij hem de routebeschrijving van de presidentiële convooi van Russisch president Yuri Suvarov, ofwel laat hij de zenuwgas los op Amerikaanse bodem. Opnieuw een zwaar dilemma voor de president.


  ***Related Episodes***
  Dag 5 Aflevering 1: 7:00 A.M. - 8:00 A.M.
  Dag 5 Aflevering 2: 8:00 A.M. - 9:00 A.M.
  Dag 5 Aflevering 3: 9:00 A.M. - 10:00 A.M.
  Dag 5 Aflevering 4: 10:00 A.M. - 11:00 A.M.
  Dag 5 Aflevering 5: 11:00 A.M. - 12:00 P.M.
  Dag 5 Aflevering 6: 12:00 P.M. - 01:00 P.M.
  Dag 5 Aflevering 7: 01:00 P.M. - 02:00 P.M.
  Dag 5 Aflevering 8: 02:00 P.M. - 03:00 P.M.
  Dag 5 Aflevering 10: 04:00 P.M. - 05:00 P.M.
  Dag 5 Aflevering 11: 05:00 P.M. - 06:00 P.M.
  Dag 5 Aflevering 12: 06:00 P.M. - 07:00 P.M.
  Dag 5 Aflevering 13: 07:00 P.M. - 08:00 P.M.
  Dag 5 Aflevering 14: 08:00 P.M. - 09:00 P.M.

 • #5.5 Waarheidsserum

  Bestaat zoiets als een truth serum? Wel ja, Hyoscine (scopolamine) en Sodium Pentothal (sodium thiopental) zijn twee soorten drugs die de waarheid bij iemand kunnen losweken. Ethyl alcohol wordt ook vaak gebruikt als middeltje tegen de leugen. Het Waarheidsserum moet ingediend worden via injectie in kleine dosis. Het maakt de patiënt zweverig en heeft hypnotizerende bijwerkingen. Diegene die ondervraagd wordt zal gemakkelijker antwoorden zonder echt bij de vragen een leugen te fantaseren. Toch mogen ze niet gebruikt waren als bewijslast, gezien er diverse patiënten zijn die na toediening van het serum nog altijd in staat waren om valse verklaringen af te leggen.

  Ecstasy wordt begin jaren vijftig getest als waarheidsserum voor het Amerikaanse leger, in de jaren zeventig volgt een tijdlang een therapeutische toepassing door psychiaters. Patiënten stellen zich door gebruik van het middel meer open en emotioneler op.Eind jaren zeventig komt XTC op de illegale markt terecht. Het gebruik van de drug richt zich op het ontdekken van de binnenwereld.

  Vanaf de tachtiger jaren is het middel vaker op straat te verkrijgen. In Nederland circuleert de drug voor het eerst in 1985. Ook op de eerste acid-dancefeesten twee jaar later duiken de pilletjes op. XTC ontpopt zich dan voor het eerst als uitgaansdrug. Kort daarna, in november 1988, staat XTC op de lijst van verboden harddrugs. Nog steeds is het een geliefde drug op dansfeesten en in discotheken.

  Langdurig en geregeld gebruik van waarheidsserums of XTC-pillen, leidt tot hersenbeschadiging, geheugenverlies en depressiviteit. De beschadiging van de hersenen, is groter naarmate de lichaamstemperatuur hoger ligt. De combinatie van het gebruik van XTC met alcohol, cannabis en amfetamine versterkt al deze negatieve gevolgen nog eens extra.

  Volgens onderzoekers is het gebruik van XTC niet alleen schadelijk voor de lever, maar verouderen daarnaast de hersenen in een versneld tempo. De onderzoekers raden het gebruik van 'ecstasy' boven een omgevingstemperatuur van 20 graden ten sterkste af. De negatieve effecten op de hersenen zouden dan het grootst zijn. Mensen die de 'hug drug' toch willen gebruiken, kunnen dit volgens de onderzoekers bij voorkeur 's winters doen en wel buiten. Maar of hier veel feestgangers gehoor aan zullen geven is een ander paar mouwen?

  ***Related Research Dag 5***
  File #1: Presidentiële Aanslagen
  File #2: Presidentiële Bandopnames
  File #3: Gijzelslachtoffers en Aanslagen in de VS en België
  File #4: Zenuwgas
  File #6: WET list