• Episode 4.18: 12:00 A.M. - 1:00 A.M.

  Nadat de terroristen er vandoor zijn gegaan met een document uit de Nuclear Football, de fameuze Red Chapter, over de locatie van meer dan 100 nucleaire wapens op Amerikaanse bodem, is het opnieuw prioriteit nummer 1 voor CTU om Marwan te vinden. De lancering van een nucleair wapen zou Amerika aan het wankelen brengen.

  Jack stuit op twee handlangers van de terrorist. Eén van hen kan CTU levend vatten. Zijn naam is Joe Pado, een Amerikaanse huurling. Hij zou wel eens informatie kunnen bezitten over de locatie van Marwan. Maar Marwan schakelt een advocaat in van Amnesty Global om te verhinderen dat CTU hem zou folteren en dat Prado zijn locatie zou onthullen. Hij moet kost wat kost tijd winnen.

  En wat Marwan hier klaarspeelt is … briljant. Hij speelde het voor elkaar om zomaar eventjes een advocaat te vinden, die toevallig nog steeds wakker is, akkoord gaat om de zaak aan te nemen en dan een gerechtsbevel moet zien te verkrijgen van de Officier van Justitie om daarna naar CTU te lopen/rijden/vliegen in een recordtijd van 30 minuten. Ik moet toegeven, hier in België zou Prado als 6 keer gefolterd zijn, een grijze baard hebben gekregen en twee levenslange celstraffen overleefd hebben.

  Maar ja, daar staat hij dan, en foltering mag dus enkel wanneer de president Logan zijn goedkeuring zou geven. Maar de president is niet bereid om met zijn eerste presidentiële daad de toestemming te geven om een Amerikaan te folteren waarvan nog niet zeker is dat hij wel degelijk “iets” weet van de aanslagen. Edgar Stiles gelooft zijn ogen niet dat een terrorist die verantwoordelijk is voor de dood van zijn moeder nu zal worden vrijgelaten. Bill Buchanan probeert alsnog Chief of Staff Mike Novick te overtuigen, maar Jack is niet bereid om te wachten.

  Cummings
  Should this man be innocent as he claims he is, your first act
  as President is to sanction his torture. That’ll forever haunt your presidency.

  Logan
  All right, gentleman. Here’s what I’ll agree to. I’ll call a special
  session with members of the Justice Department and we’ll discuss this. I’ll have an
  answer for you in twenty minutes.

  Jack
  Mr. President, this thing could be over in twenty minutes.

  Logan
  It’s as far as I’m willing to go right now.

  Jack
  With all due respect, sir, please let us do our jobs.

  Logan
  I’ll get back to you as soon as I can.

  Uiteindelijk vind ik dat ze Prado misschien immuniteit konden geven in plaats van tijd te verspillen met foltering. Ik bedoel, hij is een ex-soldaat die nu huurling is geworden. Hij heeft niets te winnen of te verliezen met Marwan. Maar ja, dat zou inderdaad iets minder spectaculair zijn en we hebben trouwens al eens een zaak gehad met een immuniteitsdeal in aflevering 9 met Dina Araz.

  ***Related Episodes***
  Dag 4 Aflevering 1: 7:00 A.M. - 8:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 2: 8:00 A.M. - 9:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 3: 9:00 A.M. - 10:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 4: 10:00 A.M. - 11:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 5: 11:00 A.M. - 12:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 6: 12:00 P.M. - 1:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 7: 1:00 P.M. - 2:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 8: 2:00 P.M. - 3:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 9: 3:00 P.M. - 4:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 10: 4:00 P.M. - 5:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 11: 5:00 P.M. - 6:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 12: 6:00 P.M. - 7:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 13: 7:00 P.M. - 8:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 14: 8:00 P.M. - 9:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 15: 9:00 P.M. - 10:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 16: 10:00 P.M. - 11:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 17: 11:00 P.M. - 12:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 19: 1:00 A.M. - 2:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 20: 2:00 A.M. - 3:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 21: 3:00 A.M. - 4:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 22: 4:00 A.M. - 5:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 23: 5:00 A.M. - 6:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 24: 6:00 A.M. - 7:00 A.M.

 • Charles Logan

  En acteur die jullie waarschijnlijk al eens hebben gezien maar niet meer precies weten in welke film of tv-serie, is Gregory Itzin. De man die jullie binnenkort in “24” waarschijnlijk meer zullen haten dat Marwan en Erin Driscoll samen. Gregory heeft in een waslijst van tv-series en films gespeeld, waar zijn leeftijd en zijn afkomst heb ik helaas niet op het internet kunnen vinden. Stuur zeker een emailtje met eventuele links als jullie beter geluk hebben. Wat ik wel kan vertellen over de man is dat hij oa. te zien was in The Fabulous Baker Boys (1989), Fear and Loathing in Las Vegas (1998), Evolution (2001), Original Sin (2001), Adaptation (20012) en vooral ook in de tv-serie ”Murder One”. Gregory heeft ook maar liefst 5 personages gespeeld in de laatste 3 Star Trek spin-offs.

  Gregory Itzin speelt de rol van vice-president , die na de crash van Air Force One de plaats in nam van John Keeler als president van Amerika. Deze onverwachte wending heeft de vice-president de schrik op het lijf gejaagd, vooral na de laatste paar uren waarin Amerika de ene aanslag na de andere moet afweren en ondergaan. Zijn Chief of Staff Mike Novick twijfelt aan het leiderschap van de nieuwe president en stelt hem voor om de hulp in te roepen van een ouwe getrouwe van "24", niemand minder dan David Palmer.

  ERVARING:
  President van de Verenigde Staten
  Gouverneur van Californië
  California State Congress, Representative (Santa Barbara)
  CEO, Western Energy Coal & Reserve
  Vice President, Western Energy Coal & Reserve
  Directeur, Pacific Nuclear Energy

  STUDIES:
  Bachelor of Arts, History – Princeton University

  ERKENNING:
  Energy CEO of the Year

  PERSOONLIJK:
  Getrouwd – Martha Logan

  Motivation Charles Logan:You are a scared president, who doesn’t know what it takes to lead a country. Still, with your connection you’ve managed to get yourself a seat into the inner circles of the country. Now, that you are in charge, you are staring to sweat. You are intelligent, ambitious and cunning but not very wise. The mistakes you will make will cost a lot of lives. And that rhymes, so it should be true.

 • Paul Raines

  Hier nog eens een korte samenvatting van de hoogtepunten uit de carrière van James Frain (37), een van de weinige acteurs uit “24” die niet in Amerika is geboren, maar wel uit Leeds, Groot-Brittannië. Hij was de oudste zoon uit een gezin van 8, en werd in 1992 opgemerkt door Sir Richard Attenborough die hem meteen een rol gaf in Shadowlands (1993). James zette zijn carrière verder met andere memorabele rollen zoals Kenny in Nothing Personal (1995), Alvaro de la Quadra in Elizabeth (1998) en Daniel Barenboim Hilary and Jackie (1998). Maar een van zijn betere rollen is toch die van Gustave Sonnenschein in Sunshine (1999). Uiteraard heeft hij ook in heel wat theaterproducties gespeeld. En Sylvie merkte op dat hij ook binnenkort te zien is in Into the Blue (2005) naast Jessica Alba en Paul Walker.

  James speelt in “24” de rol van de zakenman Paul Raines, de ex-man van Audrey Raines. Hij is nog steeds stapel verliefd op Audrey, maar komt te weten dat Jack ondertussen zijn vrouw heeft ingepalmd. Paul komt tevens in een lastig parket wanneer zijn naam verschijnt op de papieren van een gebouw die werd gebruikt door de terroristen. Gezien zijn connectie met Audrey heeft Jack Bauer hem hard aangepakt om antwoorden te bekomen. De ruwe aanpak heeft Audrey geschokt. En wanneer Paul een kogel opvangt in de buik, die eigenlijk bestemd was voor Jack, zullen de zaken voor haar enkel maar moeilijker worden.

  Motivation Paul Raines: You are straight as an arrow. You still love Audrey and the time you have been without her made you realise how much you missed her. When Jack Bauer came on the scene things took a dramatic turn. You don’t like him and don’t understand what Audrey sees in him. But time passes by and you come to understand what Jack is going through. You have a very gentle soul. Although many people will dislike you, you will give your life to save the man who has fallen in love with the woman of your life. Tragic, isn’t it? Question remains how Audrey will react with the events that will only get more disturbing.

 • #4.10 Nuclear Football

  In aflevering 17 zagen we hoe Air Force One uit de lucht werd geschoten met een air-to-air missile komende van een gestolen F-117A Nighthawk stealth vliegtuig. De president overleefde de crash, maar de Nuclear Football werd weggeslingerd en werd opgespoord door Marwan.

  De Nuclear Football, ook bekend als de President’s Emergency Satchel, is een zwarte lederen tas die zich altijd in de buurt van de President van de Verenigde Staten bevindt. In de tas zit een beveiligde SATCOM telefoon (COMmunicatie SATelliet) met toetsenbord (Control Board), de dagelijks hernieuwde lanceercodes (Gold Codes) en het Presidentiële Decision Book (Nuclear Playbook of Black Book) wat de president nodig heeft in geval van een nucleaire dreiging. Het is het NSA (National Security Agency) die verantwoordelijk is voor de update van de codes. De lederen tas heeft een beveiligingscode een zendertje met een specifieke frequentie die de locatie van de tas vereenvoudigd, en dit geheel zit opgeborgen in een metalen kist met het Amerikaanse Zegel (zie foto).

  Het boek bestaat uit 75 pagina’s met opties tegen 4 mogelijke aanslagen:
  Russische Nucleaire Strijdkrachten
  Conventionele Militairte Eenheden
  Militair en Politie Leiderschap
  Ecionomische en Industriële Doelwitten

  Onderverdeeld in 3 categorieën:
  Major Attack Options (MAOs) - Maximale Aanvals Opties
  Selected Attack Options (SAOs) - Selectieve Aanvals Opties
  Limited Attack Options (LAOs) – Minimale Aanvals Opties

  En daarmee kan de president ten allen tijde contact nemen met de NCA (National Command Authority), wat evenveel betekent als contact nemen met zijn Secretary of Defense ( in “24” is dit James Heller). Hij kan ook een verbinding tot stand brengen met NORAD North American Aerospace Defense Command. Het concept van de Football kwam eigenlijk tot stand na de Cubaanse crisis tijdens het regeerschap van John F. Kennedy. Hij wou na dit dramatisch incident dat Amerika zijn voorzorgen nam inzake hun nucleair arsenaal, en via het National Security Action Memorandum kwam de ‘Football’ tot stand.

  De Football wordt gedragen door de Emergency War Officer, die waarschijnlijk de meest zware screening heeft gehad dan welke andere functie op deze planeet. Want moest deze persoon flippen, dan zou hij in zijn eentje wel eens de aarde 34 keer vernietigen. En dat kan geen goede zaak zijn. De officier wordt ook wel ‘Yankee White’ genoemd. Ja, in Amerika zijn ze dol op bijnaampjes. Toch vergeet men wel eens rekening te houden met de Yankee White. In 1999 verliet Bill Clinton het NATO gebouw in Washington, maar men vergat de War Officer mee te nemen. Deze mocht met de kist in zijn eentje bijna een kilometer wandelen naar het Witte Huis. Gelukkig waren er geen complicaties.

  ***Related Research***
  File #1: Sensory Disorientation Technique (SDT)
  File #2: Counter Terrorist Unit (CTU)
  File #3: Department of Homeland Security (DHS) en Terrorist Sreening Center (TSC)
  File #4: Dactyloscopie (Fingerprint Encryption)
  File #5: Air Force One
  File #6: Electro-Magnetic Pulse (EMP)
  File #7: Night Vision
  File #8: GPS & Tracking Devices
  File #9: De Stealth-vliegtuigen: F-117A Nighthawk, de B-2 Spirit en de F-22 Raptor
  File #11: Martial Law

 • Mike Novick

  Jullie herkenden vast en zeker wel de Chief of Staff Jude Ciccolella (62) die eerder al te zien was in Dag 1 en Dag 2. Jude Ciccolella (uitgesproken Chick-o-lell-a) is een acteer met al heel wat acteerervaring, doch nooit echt in grote belangrijke rollen. Naast “24” was hij ook in Glengarry Glen Ross (1992), The Shawshank Redemption (1994), Night Falls on Manhattan (1997), Flawless (1999), High Crimes (2002), The Terminal (2004), The Manchurian Candidate (2004), Million Dollar Baby (2004), Sin City (2005) en zal binnenkort te zien zijn in de tv-serie ”Code Breakers” (2005).

  In “24” speelt hij de rol van Chief of Staff Mike Novick. Hij is in de serie de rechterhand van de nieuwe intredende president Charles Logan. Mike kenmerkte zich in Dag 1 en Dag 2 als een sluwe vos, die misschien iets te goed het reilen en zeilen kent van het presidentschap. Mike denkt vaak dat hij het beter weet dan wie dan ook en in het vorige seizoen heeft hij zichzelf gekant tegen zijn eigen president, toen David Palmer. Mike heeft ingezien dat hij in de fout is gegaan en wil deze misstap niet meer herhalen. Maar voor hem staat nu een heel wankele president en dat maakt het er niet gemakkelijker om.

  Motivation Mike Novick: You’re a very intelligent and sturdy Chief of Staff. Somehow you feel guilty about what happened to David Palmer, but you take your work at heart and are trying not to make the same mistakes twice. But when tension gets higher, you notice that your president doesn’t seem ready to lead the country. You are his personal advisor, and subsequently, you can change a president’s mind. You are aware of this power, and sometimes even afraid of it.

 • Episode 4.17: 11:00 P.M. - 12:00 A.M.

  De aflevering begint met de gevolgen van de rakket-aanval van de F-117A Nighthawk op het presidentiële vliegtuig Air Force One. Het was Jack die een ultieme poging deed om piloot Mitch Anderson op andere gedachten te brengen, maar zonder succes. Het vliegtuig werd geraakt, maar de president kwam levend uit de brokstukken. In de veronderstelling dat Keeler in de onmogelijkheid zou verkeren wegens mogelijke verwondingen, besloot Chief of Staff Mike Novick om meteen de vice-president Charles Logan klaar te stomen om het presidentschap over te nemen. Deze onverwachte wending brengt Charles klaarblijkelijk aan het wankelen. Mike merkt dat de vice-president misschien niet genoeg voorbereid is om deze belangrijkste taak over te nemen.

  En een nieuw probleem duikt op voor het CTU-team. Air Force One had namelijk de Nuclear Football aan boord met alle lanceercodes voor het gehele Amerikaanse Nucleaire arsenaal. Indien dit in de handen zou vallen van de verkeerde personen zou dit een ware nachtmerrie kunnen betekenen voor het land. Jack krijgt dus de opdracht om zo snel mogelijk deze tas te bemachtigen. Helaas voor hem is dit net ook het doel van Marwan. Een onschuldig koppel wordt betrokken in deze netelige situatie. Jason wou zijn vriendin Kelly een romantisch weekend bezorgen in de woestijn. (aha, dag 4 speelt zich dus af op een vrijdag of een zaterdag).

  Kelly
  OK. OK. I’ll give it to you if you promise not to kill us.

  Marwan
  I won’t kill you. I promise.

  Kelly
  It’s over there. It’s behind the pillar.

  Henchman
  It’s locked.

  Marwan
  What is the code?

  Kelly
  It’s uh… *76114.

  Marwan
  Let’s go. Kill them.

  Jack heeft Jason zijn directe telefoonlijn (310-597-3781). Deze lijn is het "24" fan-nummer voor diegene die een berichtje willen achterlaten. Ik ben niet zeker of het nummer nog actief is, maar telefoonnummers in series verwijzen regelmatig naar een soort fan-antwoordapparaat.

  ***Related Episodes***
  Dag 4 Aflevering 1: 7:00 A.M. - 8:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 2: 8:00 A.M. - 9:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 3: 9:00 A.M. - 10:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 4: 10:00 A.M. - 11:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 5: 11:00 A.M. - 12:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 6: 12:00 P.M. - 1:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 7: 1:00 P.M. - 2:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 8: 2:00 P.M. - 3:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 9: 3:00 P.M. - 4:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 10: 4:00 P.M. - 5:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 11: 5:00 P.M. - 6:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 12: 6:00 P.M. - 7:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 13: 7:00 P.M. - 8:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 14: 8:00 P.M. - 9:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 15: 9:00 P.M. - 10:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 16: 10:00 P.M. - 11:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 18: 12:00 A.M. - 1:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 19: 1:00 A.M. - 2:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 20: 2:00 A.M. - 3:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 21: 3:00 A.M. - 4:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 22: 4:00 A.M. - 5:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 23: 5:00 A.M. - 6:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 24: 6:00 A.M. - 7:00 A.M.

 • #4.9 De Stealth-vliegtuigen: F-117A Nighthawk, de B-2 Spirit en de F-22 Raptor

  We hebben het vorige keer al gehad over Air Force One, wel, in “24” wordt het presidentiële vliegtuig nu bedreigd door een stealth vliegtuig, van het type F-117A Nighthawk.

  De F-117A Nighthawk (foto 1 en foto 2) was operationeel vanaf 1983 en werd voor het eerst gebruikt in Panama in 1989 en in 1991 tijdens Desert Storm. Het was tevens het enige lucht-squadron dat toegelaten werd om Baghdad te bestoken. Het vliegtuig is gewapend met lasergeleide wapens en hoewel er slechts 36 vliegtuigen werden ingezet tijdens deze oorlog van de 1900 vliegtuigen die operationeel waren, waren ze bijzonder actief met maar liefst 6900 uur vliegtuig. De vliegtuigen dropten maar liefst 2000 ton bommen, lanceerden 60 air-to-air missiles. De Nighthawk was het vliegtuig bij uitstel tijdens Desert Storm. Het vliegtuig werd ook ingezet door de NATO in Kosovo.

  De F-117A Nighthawk (de F staat voor Fighter, in tegenstelling tot de B voor Bomber) werd gebouwd door Lockheed Martin. De stealth heeft een hoogte van 3,8 meter, lengte van 20,3 meter, een vleugellengte van 13,3 meter en een gewicht van 23,5 ton. Het vliegtuig heeft tevens een maximumsnelheid van 1.074 km/u at maar heeft wel een kortere range (vliegafstand) van slechts 1112 km. De productieprijs bedraagt 122 miljoen dollar per vliegtuig en heeft ruimte voor slechts 1 piloot. De puntige constructie van het vliegtuig dient om radarsignalen te verstrooien. Maar gezien de constructie moet het vliegtuig inleveren in snelheid en beweeglijkheid. Bijgevolg is dit vliegtuig waarschijnlijk de minst performante van alle F-vliegtuigen in een air-to-air-combat. En in tegenstelling wat wat “24” beweert heeft dit type vliegtuig ook geen radar. Dit zou trouwens zijn stealth-mogelijkheden benadelen en het vliegtuig zichtbaar maken. Het vliegtuig navigeert op basis van GPS. De stealth wordt ook deels mogelijk gemaakt door de metaalkeuze en de zwarte kleur, ideaal voor nachtmissies maar vrijwel nutteloos overdag.

  Na de F-117A Nighthawk kwam de stealth-bommenwerper B-2 Spirit (foto). Dit amerikaanse vliegtuig werd gemaakt eind 1988 en is in dienst sinds 1993 en is in staat zowel conventionele als nucleaire wapens af te werpen. Stealth betekent een vorm van camouflage, meer specifiek, een aanduiding voor een minimale reflectie , voor radars van militaire objecten. Bijgevolg heeft dit type vliegtuig, net zoals de F-117A Nighthawk, weinig radar-systemen die de positie van het toestel zouden kunnen verraden. Maar er zijn plannen voor 2010 om een speciale radar-antenne te installeren die niet detecteerbaar is. Voor het vliegtuig werd gekozen voor een grijs-blauwe anti-reflectie verf, i.p.v. zwarte verf, om het vliegtuig ook te gebruiken zowel ’s nachts als overdag. Uiteraard is de specifieke vorm van het toestel ook gebouwd om ondetecteerbaar te blijven. De hoekige structuur van een stealth toestel zorgt er voor dat radarsignalen vrijwel niet terug worden gekaatst naar de zender, maar in plaats daarvan allerlei andere richtingen. Maar ook hier is het nadeel dat het toestel iets minder aerodynamisch is en dus minder snel. De op dit moment operationele stealth toestellen zijn niet in staat de geluidsbarrière te doorbreken.

  Deze performante bommenwerper heeft een lengte van 20,9 meter, hoogte van 5,1 meter, een spanwijdte van 52,12 meter en heeft plaats voor 2 personen (piloot en co-piloot). Het vliegtuig weegt ongeveer 152 ton en kan tot 18’145 kg wapens dragen. Het vliegtuig heeft een maximumsnelheid van Mach 0.8, wat neer komt op 850 km/u en kan een maximum hoogte bereiken van 15 km. Het vliegtuig kan 11’100 km vliegen zonder te tanken en heeft net zoals Air Force One, en vele andere gevechtsvliegtuigen, tanken in mid-air.

  Het vliegtuig werd al ingezet (althans officieel bekend) in Kosovo (1999), Afghanistan (2001) en Irak (2003). Het heeft een specifieke vorm, en is uitgerust met allerlei technische snufjes, waaronder een speciale verflaag, die het toestel zo goed als onzichtbaar maken. Deze speciale vogel kost ongeveer anderhalf miljard dollar en is het duurste vliegtuig dat ooit is gebouwd. Wegens de hoge kostprijs zijn er slechts 21 B-2’s geproduceerd door fabrikant Northrop Grumman.

  Maar deze snelheidsbeperking werd onlangs opgelost door Lockheed Martin en Boeing met de presentatie van hun Stealth F-22 Raptor (foto 1 en foto 2) die momenteel nog volop wordt getest. Het toestel (B:13m x L:18m x H:5m) heeft een Mach 2.0 maximumsnelheid wat ongeveer 2120 km/u. De kostprijs, 260 miljoen dollar, ligt ook veel lager dan de B-2 en het Pentagon heeft in 2003 maar liefst 277 toestellen besteld.

  Nog een voordeel van dit toestel zijn de lange-afstandsradar, en de lange-afstandswapens, hierdoor is een piloot in staat vijandelijke doelen en/of toestellen uit te schakelen ver buiten het bereik van luchtafweer, en vijandelijke lucht-lucht raketten (air to air missiles); zonder zelf opgemerkt te worden. Met al deze eigenschappen, is de F22 Raptor momenteel eigenlijk de T-Rex van het luchtruim. Vijandige vechtvliegtuigen blijven dan ook best uit zijn buurt.

  ***Related Research***
  File #1: Sensory Disorientation Technique (SDT)
  File #2: Counter Terrorist Unit (CTU)
  File #3: Department of Homeland Security (DHS) en Terrorist Sreening Center (TSC)
  File #4: Dactyloscopie (Fingerprint Encryption)
  File #5: Air Force One
  File #6: Electro-Magnetic Pulse (EMP)
  File #7: Night Vision
  File #8: GPS & Tracking Devices
  File #10: Nuclear Football
  File #11: Martial Law

 • Richard Heller

  De zoon van de Defensie-secretaris wordt vertolkt door Logan Marshall-Green (27), een jonge acteur van South Carolina. Hij zette zijn eerste stappen in de toneelwereld in het Williams Theater Festival in Massachusetts. Logan was tezien in de tv-reeksen zoals Law & Order en The O.C..

  Hij kreeg ook rolletjes in Alchemy (2005) en in de nieuwe film van John Dahl The Great Raid (2005). Hij heeft zelfs een fansite, al dan niet gemaakt door zichzelf.

  In “24” speelt hij de rol van Richard Heller de zoon van James Heller en de broer van Audrey Raines. Richard deelt de politieke visie niet van zijn vader en ligt er vaak mee in de clinch. Richard wou spreken op een linkse-meeting tegen de overheid, maar James Heller wou dit alsnog belemmeren. Na hun korte confrontatie in aflevering 1 werd de Defensie-Secretaris en zijn dochter ontvoerd. Richard werd opgepakt voor ondervraging door CTU en blootgesteld aan SDT. Richard werd nadien vrijgelaten, maar de vraag blijft of hij toch niets had verzwegen.

  Motivation Richard Heller: You are a young man who experienced what it’s like to have a father who is never there for your. You felt rejected and so you rejected everything about your father. Certainly after the torture you had to endure, you feel only hate and loathing for him. You don’t want to hurt your family but in your anger you’re holding some information concealed. Now you got off after a few hours of interrogation. But the truth will come out, always…

 • Episode 4.16: 10:00 P.M. - 11:00 P.M.

  CTU heeft Marwan kunnen lokaliseren dankzij Jack. Tijdens zijn gijzeling kon hij een vonk maken in de bedrading van het telefoonnetwerk. Iets wat in principe heel onwaarschijnlijk is gezien er te weinig volt aanwezig is. Maar soit, op die manier kan CTU gemakkelijk de schuilplaats terugvinden.

  Toch wil President Keeler met Air Force One landen in Los Angeles om daar te pers toe te spreken over de nationale crisis. Tony en Michelle raden hem dat af omdat ze vrezen voor zijn veiligheid. Ondertussen begint Tony bedenkingen te hebben over zijn relatie met Michelle en de aanwezigheid van Bill Buchanan.

  Tony
  Michelle. When were you planning on telling me?

  Michelle
  About what?

  Tony
  About you and Buchanan.

  Michelle
  Never, because it’s none of your business.

  We zien nu ook wat Marwan’s volgende plan was om de VS op zijn knieën te krijgen. Hij schakelde een piloot in om een stealth vliegtuig te stelen van het type F-117A Nighthawk, met één duidelijk doelwit; Air Force One. Tijdens de aflevering zien we dat het stealth-vliegtuig gebruik maakt van een radar om het presidentiële vliegtuig te vinden. Dit is dus opnieuw een loopje nemen met de waarheid gezien het principe van een stealth-vliegtuig is om onopgemerkt te blijven. Het gebruik van een radar zou met dit type toestel meteen zijn positie verraden. Maar daar kom ik later misschien nog eens op terug in een Research-File. In ieder geval is een steath-vliegtuig niet zomaar neer te halen. Jack probeert met de man te converseren en hem op andere gedachten te brengen...

  ***Related Episodes***
  Dag 4 Aflevering 1: 7:00 A.M. - 8:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 2: 8:00 A.M. - 9:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 3: 9:00 A.M. - 10:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 4: 10:00 A.M. - 11:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 5: 11:00 A.M. - 12:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 6: 12:00 P.M. - 1:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 7: 1:00 P.M. - 2:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 8: 2:00 P.M. - 3:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 9: 3:00 P.M. - 4:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 10: 4:00 P.M. - 5:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 11: 5:00 P.M. - 6:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 12: 6:00 P.M. - 7:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 13: 7:00 P.M. - 8:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 14: 8:00 P.M. - 9:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 15: 9:00 P.M. - 10:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 17: 11:00 P.M. - 12:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 18: 12:00 A.M. - 1:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 19: 1:00 A.M. - 2:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 20: 2:00 A.M. - 3:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 21: 3:00 A.M. - 4:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 22: 4:00 A.M. - 5:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 23: 5:00 A.M. - 6:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 24: 6:00 A.M. - 7:00 A.M.

 • Jack Bauer in reclamespot van Calorie Mate

  LOL! Hier zijn een paar grappige commercials met Jack Bauer in de hoofdrol. Sutherland heeft blijkbaar een leuke bijverdienste gevonden met zijn "24" personage. Geniet van de volgende reclamespotjes voor Calorie Mate, wat een soort afschuwelijk vies koekje blijkt te zijn:
  tv-spot 1 (helicopter)
  tv-spot 2 (metro)
  tv-spot 3 (busje)

  Die Aziatische commercials zien er visueel steeds beter uit, maar het soort humor is vaak van een bedenkelijke kwaliteit. Misschien moet Duval Guillaume of VVL/BBDO daar maar eens een agentschap beginnen. Als jullie nog wat Aziatische rommel willen zien verwijs ik jullie graag door naar deze link op mijn FilmBlog. Ik vond dat ze wel wat grappiger konden zijn. Het is allemaal veel te serieus en ik mis een echte pointe. Grappig is wel de metro-spot. Je snapt er wel geen snars van, maar ik denk dat hij antwoord op de kwaliteiten van het koekje, in de stijl van: "Is het lekker? -JA! - Wordt je er dik van? - Neen!" Wat vinden jullie trouwens van de filmpjes?

  ***Related Trivia Posts***
  26/07/2006: Kiefer Sutherland bij The Simpsons
  08/07/2006: 24 en Into the West domineren Emmy's
  09/06/2006: 24: The Movie officieel in pre-productie
  12/05/2006: Kiefer Sutherland bij Jonathan Ross
  10/05/2006: Jack Bauer klopt Jack Shephard
  16/04/2006: "24" The Movie
  13/04/2006: Kiefer Sutherland negotieert 40 miljoen dollar contract
  17/03/2006: "24" The Game
  03/03/2006: Bloody Bauer's Bodycount
  29/12/2005: Een bloedbad bij aanvang van Dag 5
  18/11/2005: "24" DVD box
  11/11/2005: Voorsmaakje van Dag 5

 • #4.8 GPS & Tracking Devices

  Een technologie die werd gebruikt om honden gemakkelijk terug te vinden, is nu van toepassing om mensen te lokaliseren, en bestaat in uiteenlopende vormen. In aflevering 15 krijgt Behrooz twee zendertjes: één in zijn polshorloge en een ander zendertje wordt achterin zijn hoofd geplant. Maar terroristen die kerncentrales kunnen controleren en nucleaire wapens en stealth bommenwerpers stelen, zullen ook wel apparatuur hebben om die zendertjes te detecteren. Want die implants sturen dus wel degelijk een signaal uit naar een Global Positioning Satelite (GPS*).

  Deze technologie kan gebruikt worden in kleding van jongeren, om hen zo gemakkelijk te kunnen vinden wanneer deze vermist blijken te zijn. Ook militairen kunnen op die manier hun soldaten terug vinden en criminelen kunnen op die manier ook gevolgd worden bij eventueel huisarrest of om recidiviteit te voorkomen. In een paar Amerikaanse staten (Florida, Missouri, Ohio en Oklahoma) is er recent een wetgeving uitgewerkt die vereist dat seksuele delinquenten voor de rest van hun leven elektronisch zullen gevolgd worden via GPS. Dit betekent dus ook na het uitzitten van de hen opgelegde straftijd. Elk moment dienen ze waterdichte elektrische enkelbanden te dragen.

  Maar deze tracking mechanismen worden ook gebruikt in de medische wereld, waarbij kleine chips belangrijke vitale organen kunnen controleren. Gegevens over bloeddruk en hartslag worden dan verzonden naar een ontvanger die de gegeven verzamelt en alarm slaat wanneer dit nodig zou blijken. En tegenwoordig worden ook vaker dergelijke trackers geplaatst op dure voertuigen, zoals dit onlangs nog bij ons voor de bescherming van voertuigen op een werf.

  Uiteraard heeft deze techniek ook een keerzijde. Mensen worden hiermee opnieuw beroofd van hun privacy en de trackers kunnen ook geplaatst worden door mensen met minder goede bedoelingen. En uiteraard, net zoals in "24" duidelijk werd, kunnen de zendertjes gevonden worden mits de juiste detectie-apparatuur.

  *GPS: Staat dus voor Global Positioning System en is een wereldwijd plaatsbepalings-systeem dat is ontwikkeld door de Amerikanen. Het systeem bestaat uit minimaal 24 satellieten die in vaste banen rond de aarde draaien (op 20.200 km hoogte ) en elk een eigen signaal uitzenden. Met de ontvangst van minimaal vier van deze satellieten kan een GPS-ontvanger zijn positie op aarde bij benadering bepalen. Het GPS-systeem is 24 uur per dag in bedrijf, is overal ter wereld bruikbaar en werkt onder alle weersomstandigheden en is met de ingebouwde atoomklokjes een zeer accuraat systeem.

  ***Related Research***
  File #1: Sensory Disorientation Technique (SDT)
  File #2: Counter Terrorist Unit (CTU)
  File #3: Department of Homeland Security (DHS) en Terrorist Sreening Center (TSC)
  File #4: Dactyloscopie (Fingerprint Encryption)
  File #5: Air Force One
  File #6: Electro-Magnetic Pulse (EMP)
  File #7: Night Vision
  File #9: De Stealth F-117A Nighthawk, de B-2 Spirit en de F-22 Raptor
  File #10: Nuclear Football
  File #11: Martial Law

 • Episode 4.15: 9:00 P.M. - 10:00 P.M.

  In deze aflevering zien we hoe het plan van Jack Bauer om Marwan in de val te lokken, is mislukt. Dina Araz, die op het laatste nippertje Marwan van kant wou maken is zelf in koelen bloede vermoord door zijn handlangers. Jack werd gegijzeld. Ondertussen zetten Michelle en alle CTU-leden alles in het werk om Jack te vinden.

  Marwan stemt in om Jack in te ruilen voor Behrooz, althans volgens een spraakbericht die hij achterliet. Dit bericht werd onderzocht naar zijn authenticiteit via een spraakbericht die ze konden vinden bij McLennon-Forster. Toch vreemd gezien het in aflevering 12 duidelijk werd gemaakt dat de EMP alle belastende informatie voor het bedrijf werd vernietigd. Als iemand mij dit kan uitleggen, be my guest.

  CTU heeft niet veel keuze willen ze Marwan en Jack lokaliseren, en planten tracking chips in de huid van de jongen. Curtis plaats een zendertje in zijn polshorloge en een micro tracker net onder de hoofdhuid. Dit is niet meteen het fijnste uur voor CTU en zelfs Jack is niet te spreken over de ruil en waarschijnlijk ook het doodsvonnis voor Behrooz.

  We maken ook kennis met Bill Buchanan die van Divisie een deel van de acties zal coördineren. Ook Chloë laat haar zien van de beste kant tegenover Audrey, die de ene emotionele schok na de andere mag incasseren (kidnapping, foltering van haar ex, Jack in gevaar, ex man wordt neergeschoten,…).

  Chloë
  I can’t imagine how I’d be feeling right now if I were you.

  Audrey
  I’m feeling like someone who’s afraid of losing her husband.

  Chloë
  No, I meant, you know, you and your husband are separated,
  and then you fall in love with Jack, I guess… And then they end up together
  and your husband ends up taking a bullet that saves Jack’s life.
  What do you do with that?

  Audrey
  I can’t think about that right now, Chloe, OK?
  I just need Paul to pull through this.

  Chloë
  I mean, what about Jack? You just assume that the terrorists
  aren’t gonna kill him?

  Audrey
  Chloë. I don’t wanna talk about it. Here.

  Chloë
  I was inappropriately blunt, wasn’t I? I do that a lot. Sorry.

  Toch is ook hier iets vreemd, wat je waarschijnlijk niet meteen zal merken als je de serie volgt op Kanaal Twee met tussenpauzes van 1 week. Maar Audrey en Chloë ontmoeten elkaar hier voor de eerste keer en doen alsof ze elkaar al een tijdje kennen. Ze spreken elkaar zelfs aan met de voornaam. En de grofheid van Chloë wordt hiermee eigenlijk nog wat meer onderstreept.

  ***Related Episodes***
  Dag 4 Aflevering 1: 7:00 A.M. - 8:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 2: 8:00 A.M. - 9:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 3: 9:00 A.M. - 10:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 4: 10:00 A.M. - 11:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 5: 11:00 A.M. - 12:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 6: 12:00 P.M. - 1:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 7: 1:00 P.M. - 2:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 8: 2:00 P.M. - 3:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 9: 3:00 P.M. - 4:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 10: 4:00 P.M. - 5:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 11: 5:00 P.M. - 6:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 12: 6:00 P.M. - 7:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 13: 7:00 P.M. - 8:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 14: 8:00 P.M. - 9:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 16: 10:00 P.M. - 11:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 17: 11:00 P.M. - 12:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 18: 12:00 A.M. - 1:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 19: 1:00 A.M. - 2:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 20: 2:00 A.M. - 3:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 21: 3:00 A.M. - 4:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 22: 4:00 A.M. - 5:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 23: 5:00 A.M. - 6:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 24: 6:00 A.M. - 7:00 A.M.

 • Behrooz Araz

  Ik zou het nog vergeten om even onze Behrooz voor te stellen, gespeeld door Jonathan Ahdout (16). Jonathan is geboren in California en kreeg op zijn 14de de kans om te spelen in de Hollywoodfilm House of Sand and Fog (2003). Daarin speelde hij de zoon van Shohreh Aghdashloo, die ook zijn moeder (Dina Araz) speelt in “24”. Hier zijn een aantal foto’s van de jonge acteur.

  Behrooz Araz is de zoon van Dina en Navi Araz en is zonder het echt te willen bij het terrorisme betrokken door zijn ouders. Behrooz had zelfs zijn vriendinnetje Debbie in een val moeten lokken (aflevering 3) om de ouders gerust te stellen. Toen Behrooz tot de ontdekking kwam dat zijn vader hem eigenlijk van kant wou maken, sloeg hij op de vlucht met zijn moeder. Behrooz zal op een bepaald moment in de film verdwijnen. Wat er met hem is gebeurd wordt verzwegen (of gewoon vergeten), maar geruchten doen de ronde dat Behrooz misschien wel eens zou terugkomen in Dag 5. Volgens de makers zullen de deleted scenes iets meer onthullen over het lot van de jongen.

  Motivation Behrooz: You are not too bright and not too courageous, but you have a good nature. Unfortunately, nice guys finish last and that is not different in the world of “24”. You are partially responsible for the death of your girlfriend, but let say that you didn’t see it coming. Still, I think you should have. But now, you try to survive with your mom – who switched sides at the last moment. You are very scared of what might happen, but you hope that you and your mom will get out of this nightmare save and sound.

 • Curtis Manning

  Curtis Manning wordt vertolkt door Roger R. Cross (37), een acteur uit Jamaica die al heel wat acteer-ervaring heeft opgedaan in tientallen tv-series en films zoals Hideaway (1995), Double Jeopardy (1999), X-Men 2 (2003) en The Chronicles of Riddick (2004). De acteur heeft veel charisma en zal hoogstwaarschijnlijk ook gecast worden in Dag 5 van "24". Als jullie nog wat meer foto’s en info willen over de acteur is hier zijn officiële website.

  Curtis Manning is de tweede in bevel bij CTU onder Driscoll en later onder Dessler. Curtis is een soort regie-assistent bij CTU. Hij zorgt dat iedereen in-sync is met wat er gebeurd en kijkt erop dat iedeen zijn taak naar behoren uitvoert. Hij heeft een opleiding in weapons and tactics en heeft een grondige kennis van de moderne communicatie en spionage technologieën. Wanneer Driscoll echter vervangen zal worden door Tony zal hij het toch even moeilijk hebben. Ook zijn kleine misstap met Marianne Taylor zal hij niet snel vergeten.

  ERVARING:
  CTU – Director of Field Operations, Los Angeles Domestic Unit
  CTU – Assistant Director of Field Operations, Los Angeles Domestic Unit
  CTU – Assistant Director of Field Operations, Boston Domestic Unit
  CTU – Field Agent, Boston Domestic Unit
  Boston PD – Special Weapons and Tactics

  STUDIES:
  MASD - Basic SWAT School
  Bachelor of Arts, Sociology - University of Massachusetts

  MILITAIR:
  US Army - 2nd Infantry Brigade

  PERSOONLIJK:
  Vrijgezel

  Motivation Curtis Manning: You have a good nature and know the job well. In order for the operations going smoothly you need to be strict and acting according protocol. You have a strong sense of right and wrong, and you don’t always agree with your superiors. Still you try to solve conflicts without creating too many waves. You will be put to the test in day 4. You will be betrayed, stepped over and even pressed a gun to your head. But in the end, you have what it takes to be a real hero.

 • Bill Buchanan

  Ik heb bijna al de profiles van de hoofdacteurs in Dag 4 besproken. Een acteur die jullie in de volgende afleveringen zullen zien in de rol van Bill Buchanan is de Amerikaanse acteur James Morrison (51). Een van de betere acteurs uit de serie vind ik persoonlijk. Morrison groeide op in Alaska. Hij begon zijn acteercarrière in het theater-milieu. In 1996 schreef hij en regisseerde een award-winnende kortfilm genaamd Parking. Morrison heeft ook een aantal kleinere rolletjes in films, zoals in The One (2001), Catch Me If You Can (2002) en staat ook op de credits van Sam Mendes nieuwe film Jarhead (2005).

  In “24” speelt hij de rol van Bill Buchanan; een verantwoordelijke die werd gestuurd van Division om CTU bij te staan in deze nationale crisis. Bill krijgt meteen bevoegdheid over alle operaties en zal direct onder de autoriteit van de Defensiesecretaris handelen.

  ERVARING:
  CTU - Special Agent in Charge, Los Angeles - Domestic Unit
  Division - Associate Special Agent in Charge, Los Angeles Office
  Division - Senior Agent, Seattle Office
  Division - Intelligence Analyst, Seattle Office
  CTU - Agent, New York Domestic Unit

  STUDIES:
  Bachelor of Arts, English – Brown University

  PERSOONLIJK:
  vrijgezel

  Motivation Bill Buchanan: You are in charge op CTU operations. Make sure everybody is following protocol and make updates every 15 minutes. You have a lot of experience in the field and you are aware that sometimes you need to work in the sidelines to achieve results. Bill has a lot of respect for Jack Bauer. You also have some feelings for Michelle Dessler and this could create a tension with Tony. But you are intelligent enough to dance the tango while operating a nuclear warhead.

 • #4.7: Night Vision

  In aflevering 13 zag je een spannende confrontatie tussen de security mensen van McLennan-Forster en Jack Bauer. Het zal je zijn opgevallen dat de aanvallers ook nightvisions maskers op hadden. Dit werd al eens uitgebuit in films zoals Silence of the Lambs, maar dit militair snufje is nog altijd in trek in films om de spanning te verhogen. Ik vroeg mij altijd wel af hoe die nightvision maskers eigenlijk werkten. Hier volgt een korte beschrijving van de werking van die speciale nachtbrillen.

  Nachtvisie wordt gebruikt met zowel biologische als technologische methoden om het zichtveld te vergroten in een omgeving met weinig licht. In de meeste gevallen wordt een combinatie van twee technieken toegepast, die zowel de intensiteit en contrast van het veld vergroot. Het menselijke oog kan slecht een beperkt deel van het elektromagnetische spectrum waarnemen die wordt beschouwd als licht. Die zwakke lichtbundels die voor het menselijke oog amper waarneembaar is, kan versterkt worden door ‘night vision binoculars’. De waarnemer kijkt uiteindelijk naar een versterkt elektrisch beeld op een fosfor-scherm.

  Het licht komt binnen via een lens, en belicht de fotokathode die onder spanning staat. Deze spanning wordt verstuurd in een vacuüm die zal reageren op de fosforlaag, een beetje het systeem van een tv-toestel, en een beeld gaat vormen. Het fosforscherm is groen getint omdat het menselijke oog er beter de schaduwpartijen in kan ontdekken dan eenderwelke andere kleur.

  De toestellen hebben ook één zwakte, en dat is fel licht of gewoon daglicht. Dit kan het gevoelige systeem beschadigen, naast uiteraard hevige letsels aan het oog. Nieuwe nacht-visie apparatuur hebben nu al ingebouwde lichtregelaars die té sterk licht kunnen dimmen. Sommige dieren beschikken over verbeterde nachtvisie en wiens spectrum veel beter is ontwikkeld dan bij de mens. Hun systeem om licht te dimmen gebeurt via het iris, die nog steeds een beter systeem is als het technologisch equivalent.

  ***Related Research***
  File #1: Sensory Disorientation Technique (SDT)
  File #2: Counter Terrorist Unit (CTU)
  File #3: Department of Homeland Security (DHS) en Terrorist Sreening Center (TSC)
  File #4: Dactyloscopie (Fingerprint Encryption)
  File #5: Air Force One
  File #6: Electro-Magnetic Pulse (EMP)
  File #8: GPS & Tracking Devices
  File #9: De Stealth F-117A Nighthawk, de B-2 Spirit en de F-22 Raptor
  File #10: Nuclear Football
  File #11: Martial Law

 • Episode 4.14: 8:00 P.M. - 9:00 P.M.

  Aan het einde van de vorige aflevering zagen we nog net dat Paul Raines een kogel had opgevangen die eigenlijk bestemd was voor Jack Bauer, en dit nog maar een paar uur nadat Jack hem had gefolterd. Zowel Jack als Paul worden in allerijl teruggebracht naar het CTU, waar Audrey bijzonder emotioneel reageert op de kritieke toestand van haar echtgenoot. Paul ligt in het ziekenhuis van CTU en gaat daar onder het mes. Hoe CTU in staat was een medische ploeg samen te stellen in zo’n korte tijd blijft voor mij een beetje troebel. Zeker nadat een dokter in een vorige aflevering Erin had gewaarschuwd dat ze niet klaar waren voor medische ingrepen. Maar later in het verhaal wordt duidelijk waarom dit zo is geschreven en niet simpelweg in een gewoon hospitaal, wat uiteindelijk veel sneller en logischer zou geweest zijn.

  Jack komt ook te weten van een man die zou kunnen leiden naar de locatie van Marwan. Daarvoor moet hij beroep doen op Dina om een gijzeling te ensceneren. Dina stemt in als het lot van haar zoon Behrooz gespaard blijft.

  Jack
  I need you to go to Fayed and tell him that you need to speak to Marwan.

  Dina
  He won’t let me through his front door, let alone get near Marwan.

  Jack
  He will when you tell him that you’ve got a hostage that can help him.

  Dina
  A hostage? Who?

  Jack
  Me.

  We komen ook iets meer te weten over de piloot die Marwan heeft gecontacteerd. En ondertussen in CTU krijgt Edgar het emotioneel moeilijk en beslist Michelle om opnieuw Chloë op te roepen. Chloë verandert van kleding, zet make-up op haar gezicht en rijdt van haar huis tot het gebouw van CTU in een absolute recordtijd van 7 minuten real-time. Niet mis hé?

  ***Related Episodes***
  Dag 4 Aflevering 1: 7:00 A.M. - 8:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 2: 8:00 A.M. - 9:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 3: 9:00 A.M. - 10:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 4: 10:00 A.M. - 11:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 5: 11:00 A.M. - 12:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 6: 12:00 P.M. - 1:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 7: 1:00 P.M. - 2:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 8: 2:00 P.M. - 3:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 9: 3:00 P.M. - 4:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 10: 4:00 P.M. - 5:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 11: 5:00 P.M. - 6:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 12: 6:00 P.M. - 7:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 13: 7:00 P.M. - 8:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 15: 9:00 P.M. - 10:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 16: 10:00 P.M. - 11:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 17: 11:00 P.M. - 12:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 18: 12:00 A.M. - 1:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 19: 1:00 A.M. - 2:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 20: 2:00 A.M. - 3:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 21: 3:00 A.M. - 4:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 22: 4:00 A.M. - 5:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 23: 5:00 A.M. - 6:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 24: 6:00 A.M. - 7:00 A.M.

 • Michelle Dessler

  Michelle Dessler wordt vertolkt door de Amerikaanse Reiko Aylesworth (33), niet meteen de gemakkelijkste naam om uit te spreken. Reiko (uitgesproken Ray – ko) is geboren in Chicago. Toen het netwerk ABC bezig was met een talentenjacht werd ze meteen opgemerkt en mocht een carrière beginnen in New York in diverse tv-series. Ze was ook te zien in een aantal films zoals: You’ve Got Mail, Random Hearts en Man on the Moon.

  De geruchten zijn dat Reiko eerst had gesolliciteerd voor de rol van Nina Myers voor het 1e seizoen en de rol van Kate Warner in het 2de. Maar de producers hadden daar een ander idee over.

  Michelle Dessler wordt in Dag 4 aangesteld als hoofd van CTU nadat Erin Driscoll niet meer in staat was te besturen na de zelfmoord van haar dochter, Maya. Een paar maanden geleden heeft ze Tony verlaten, nadat hij met een drankprobleem worstelde na zijn ontslag bij CTU. Maar Michelle heeft Tony toch niet helemaal vergeten.

  ERVARING:
  CTU - Internet Protocol Manager, Los Angeles Domestic Unit
  DARPA - High Confidence Systems Working Group
  National Institute of Standards & Technology – Computer Security Division

  VAARDIGHEDEN:
  Built IPSec architecture
  - Attacks scripts, computer vulnerabilities, intrusion detection, penetration testing, operational security, viruses
  Proficiency in Cerberus and PlutoPlus

  STUDIES:
  Bachelor of Science, Computer Science - University of California (Davis)

  PERSOONLIJK:
  Gescheiden (van Tony Almeida)

  Motivation Michelle Dessler: Be sure to show everybody that you are in control of things. Being the Head of CTU has always been an interesting challenge you were looking to achieve. To work with Tony has however been a strange experience. You still care a lot about him.

 • #4.6: Electro-Magnetic Pulse (EMP)

  Na een nucleaire explosie treedt er een elektromagnetisch fenomeen op, vergelijkbaar met blikseminslag bij onweer, wat de elektromagnetische puls (EMP) wordt genoemd. Het is een term die wordt gebruikt voor telecommunicatie en militaire operaties, en beschrijft de intense vibratie van het magnetische veld, of in meer technische termen is dit de oorzaak van het Compton effect waarbij elektronen en protonen met elkaar gaan reageren wanneer de golflengtes langer worden, wat resulteert in energie-verlies.

  Dit resulteert in een magnetisch-elektronisch veld die allerhande elektronische toestellen in de buurt kan aantasten. De effecten zijn meestal niet zichtbaar, tenzij we te maken hebben met een nucleaire explosie of een installatie die speciaal ontworpen is voor een electromagnetic shockwave, zoals in de James Bond film GoldenEye.

  Bij McLennan-Forster in “24” (op het einde van aflevering 12) en in Ocean’s Eleven gaat het om een installatie die een elektromagnetische schok nabootst. De EMP wordt dan gegenereerd door een “pinch”. Bestaat dit echt? Ja, er bestaat zoiets als de Sandia's Z-pinch, een enorme elektrische generator die een elektromagnetische pulse kan veroorzaken, en gevoelige transistoren en chips in bijvoorbeeld videocamera’s in de directe omgeving kan verstoren, maar daarom nog geen blackout van een stad, laat staan één enkel gebouw. Enkel een nucleaire explosie kan dit verwezenlijken. Maar film is nu éénmaal fictie en ook al is de Z-pinch veel te groot voor een minivan en nooit instaat om Las Vegas elektrisch plat te leggen, was het toch mooie cinema van Steven Soderbergh.

  ***Related Research***
  File #1: Sensory Disorientation Technique (SDT)
  File #2: Counter Terrorist Unit (CTU)
  File #3: Department of Homeland Security (DHS) en Terrorist Sreening Center (TSC)
  File #4: Dactyloscopie (Fingerprint Encryption)
  File #5: Air Force One
  File #7: Night Vision
  File #8: GPS & Tracking Devices
  File #9: De Stealth F-117A Nighthawk, de B-2 Spirit en de F-22 Raptor
  File #10: Nuclear Football
  File #11: Martial Law

 • Episode 4.13: 7:00 P.M. - 8:00 P.M.

  Tony Almeida werd even in de vorige aflevering aangesteld als voorlopig directeur van CTU, maar zijn verbazing is groot wanneer hij merkt dat de nieuwe baas zijn ex-vrouw Michelle Dessler blijkt te zijn. Haar komst zorgt meteen voor onwennige situaties op het hoofdkwartier. Tony vindt ook dat ze al meteen een aantal inschattingsfouten maakt, maar Michelle lijkt strijdlustiger dan ooit. Ze is echter nog niet op de hoogte van Tony’s heldhaftige reactie een paar uur geleden.

  Ondertussen banen Jack en Paul zich een weg uit het gebouw van McLennan-Forster. Zij hebben een deel van de nodige informatie kunnen bemachtigen, ondanks de effecten van de EMP*. Het security team, onder leiding van Dave Conlon zet de achtervolging in met een team van getrainde huurdoders. Jack en Paul verschuilen zich in een wapenhandelszaak en maken zich klaar voor een hevig vuurgevecht. En in CTU onthult Audrey haar gevoelens over Jack aan Tony.

  Tony
  She probably already knows that and I’m sure she couldn’t care less.
  So, uh… how are you and Jack fairing with him out in the field today?

  Audrey
  It’s different. A lot different than Washington.

  Tony
  Yeah, it is different. To tell you the truth, I couldn’t believe it when I
  heard that Jack had taken a desk job at DC.

  Audrey
  He said he was happier this way.

  Tony
  Uh-ha. Well, you’ve gotten the chance to see him in both worlds
  today. You think he’ll go back to wearing a suit?

  Audrey
  After the hell Jack’s been through today, you think he’ll wanna
  come back to this?

  Tony
  Some people are more comfortable in hell.

  Michelle heeft ook een woordenwisseling gehad met Sarah Gavin. Sarah wordt ondanks alles aan de deur gezet van CTU. Dit was dus de laatste aflevering van Sarah. Marwan zet ondertussen alles in het werk voor zijn volgende aanslag. Hij neemt contact op met een piloot…

  * De impact van de EMP is compleet onduidelijk in de serie. Eerst is er sprake van een eight-block radius, daarna eight square mile area en eindigt met eight mile radius – wat neer komt op 200 square miles of 40% of LA. Ja, de EMP had de rekenmachientjes bij CTU blijkbaar ook tilt laten slaan.

  ***Related Episodes***
  Dag 4 Aflevering 1: 7:00 A.M. - 8:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 2: 8:00 A.M. - 9:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 3: 9:00 A.M. - 10:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 4: 10:00 A.M. - 11:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 5: 11:00 A.M. - 12:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 6: 12:00 P.M. - 1:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 7: 1:00 P.M. - 2:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 8: 2:00 P.M. - 3:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 9: 3:00 P.M. - 4:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 10: 4:00 P.M. - 5:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 11: 5:00 P.M. - 6:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 12: 6:00 P.M. - 7:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 14: 8:00 P.M. - 9:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 15: 9:00 P.M. - 10:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 16: 10:00 P.M. - 11:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 17: 11:00 P.M. - 12:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 18: 12:00 A.M. - 1:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 19: 1:00 A.M. - 2:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 20: 2:00 A.M. - 3:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 21: 3:00 A.M. - 4:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 22: 4:00 A.M. - 5:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 23: 5:00 A.M. - 6:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 24: 6:00 A.M. - 7:00 A.M.

 • #4.5: Air Force One

  We kennen waarschijnlijk allemaal de film Air Force One met Harrison Ford maar wat weten we nog meer van het vliegtuig van de Amerikaanse president? Het had wel een vraag kunnen zijn voor ‘De Slimste Mens’. Air Force One is een luchtvaart-term die elk vliegtuig aanduidt waarin de president van de Verenigde Staten zich bevindt. Als de president zich in een militaire helikopter bevindt, krijgt deze de luchtvaartcode Marine One. Sinds 1990 is Air Force One al telkens een Boeing 747 geweest van het type 200B, met omschrijving VC-25A. Gezien die vliegtuigen enkel werden gebruikt door de president werd de naam ‘Air Force One’ ook gebruikt voor het vliegtuig en is dit nu ook een soort symbool geworden voor het prestige en de macht van de president. In "24" zien we alle interventies van president John Keeler gebeuren vanuit het vliegtuig.

  Het performante vliegtuig is in staat om maar liefst 12’600 km ver te vliegen zonder te tanken, wat ongeveer 1/3 is van de omtrek van de aarde en kan tot 13,7 km hoogte bereiken. Het heeft plaats voor iets meer dan 70 passagiers en 25 bemanningsleden. De boeing heeft een lengte van 70,7 meter, hoogte van 19,3 meter, vleugelwijdte van 59,6 meter en vliegt aan een maximumsnelheid van 0,85 Mach, wat ruim 900 km/h is.

  Het verschil met een gewone Boeing 747 u is dat deze van de president is berust met een resem veiligheidsinstallaties en de modernste communicatie- en radarsystemen. Het interieur bestaat ook uit drie verdiepingen (370 m²), maar deze zijn aangepast voor het gebruik van presidentiële taken. Op de benedenvloer is de cargo-ruimte voor bagage en maaltijden. Er kunnen zo’n 2000 maaltijden gestockeerd worden, waarbij een groot gedeelte in diepvriezers. Op de tweede verdieping is het centrale passagiersgedeelte en op het derde verdieping zijn de communicatiesystemen en de cockpit. Er zijn 3 ingangen tot het vliegtuig. Twee deuren achterin die toegang bieden tot het onderste gedeelte van het vliegtuig, meestal voor pers en personeel, en een toegang voorin het vliegtuig die toegang geeft op het middengedeelte van het vliegtuig. Dit is de toegang die de president gebruikt wanneer je hem in het vliegtuig ziet stappen. Het interieur voor de pers ziet er uit als eerste klas in een gewone jet-vliegtuig, de andere gedeelten in het vliegtuig zijn iets meer presidentieel.

  Op het vliegtuig is onderverdeel in verschillende compartimenten, waaronder een medische dienst met een uitvouwbare operatietafel, medische apparatuur en apotheek. Bij elke vlucht is dan ook een staff dokter aanwezig. Er zijn een aantal aparte slaapkamers voorzien voor gasten en de president heeft ook zijn eigen kleedkamer, training ruimte, badkamer en studeerkamer. Deze kamers bevinden zich aan de rechterzijde van het vliegtuig naast een lange gang aan de linkerzijde. Daarom zal het vliegtuig ook altijd zijn rechterzijde verbergen voor het publiek op de tarmac.

  Het grootste voordeel van Air Force One is dat het vliegtuig gebruikt kan worden als militair commando-centrum. Het kan ook weestand bieden tegen luchtaanvallen met Electronic countermeasures (ECM) die rakketen kan afleiden en kan een EMP (electromagnetische Pulse) weerstaan bij een eventuele nucleaire aanslag.

  ***Related Research***
  File #1: Sensory Disorientation Technique (SDT)
  File #2: Counter Terrorist Unit (CTU)
  File #3: Department of Homeland Security (DHS) en Terrorist Sreening Center (TSC)
  File #4: Dactyloscopie (Fingerprint Encryption)
  File #6: Electro-Magnetic Pulse (EMP)
  File #7: Night Vision
  File #8: GPS & Tracking Devices
  File #9: De Stealth F-117A Nighthawk, de B-2 Spirit en de F-22 Raptor
  File #10: Nuclear Football
  File #11: Martial Law

 • John Keeler

  De republikeinse president in “24” wordt vertolkt door Geoffrey Pierson (54). We zagen hem al even in Dag 3 toen hij het opnam in een debat tegen David Palmer. Geoffrey is geboren en opgegroeid in Chicago en verhuisde nadien naar New York voor zijn studies in de Yale School of Drama. Net zoals vele andere acteurs uit de serie heeft hij zijn carrière gemaakt in het theater en bij televisie-netwerken, zoals ”The West Wing” waar hij een democraat senator speelt, ”Ryan's Hope”, ”Days of Our Lives”. Maar was ook te zien in Behind Enemy Lines als Admiraal Donnelly en het barslechte Venomous waar hij de rol speelt van Generaal Arthur Manchek. Binnenkort zal hij te zien zijn in de phantasy film D-War. Een boeiend filmproject die trekjes heeft van Reign of Fire. Daarin speelt hij de rol van de Secretary of Defense. Om maar te zeggen Geoff de fysiek heeft van een leider.

  In “24” speelt hij de rol van president John Keeler, die in Dag 4 de crisis coördineert vanuit Air Force One. Tijdens de terroristische aanslagen had CTU de voorkeur gegeven om de president in Air Force One te houden, opveilige afstand van de dreiging. Of dit een verstandige zet is, zal de toekomst uitwijzen. Keeler is president geworden na Palmer en heeft als vice-president Charles Logan. Veel valt er niet te vertellen over Keeler, gezien zijn interventies zeer kort zijn.

  Motivation John Keeler: As president of the United States you need to lead your country. You are a very responsible president, but now your life is in the hands of CTU. Still, you are able to control certain things from Air Force One. When your Secretary of Defense was threatened to be killed by terrorist, you did not hesitate to send the army to neutralize the treat and killing Heller in the process. This to prevent national humiliation.

 • Episode 4.12: 6:00 P.M. - 7:00 P.M.

  Het CTU heeft ontdekt dat Habib Marwan onder de alias 'Harris Barnes' tewerk gesteld was bij McLennan-Forster, de makers van de nucleaire override. Van daaruit zette Marwan blijkbaar de hele terroristische actie op het getouw en rekruteerde hij moslims voor verschillende cellen. Jack en Curtis slagen er niet meteen in om Marwan te vatten in het Rocklin-gebouw. Alle beschikbare CTU-teams openen een klopjacht op de terrorist omdat ze vrezen dat hij alsnog 'slapende' terreurcellen wil activeren om zijn plan door te drukken.

  Jack en Paul bezoeken het bedrijf waar Habib Marwan werkzaam was en zijn operatie uitvoerde. Maar dit zou de ondergang betekenen voor Defensie-contractant McLennan en het bedrijf probeert kost wat kost zijn naam te beschermen en zal proberen alle bewijsmateriaal die ten laste kan gelegd worden te vernietigen.

  Reiss
  Mr. McLennan, we need to talk seriously before CTU gets here.

  McLennan
  What’s the problem?

  ReissIt was more than a coincidence that one of our products, the override,
  was stolen and used in today’s terrorist attack.

  McLennan
  What do you mean, “more than a coincidence”?

  Reiss
  The entire operation, everything from Secretary Heller’s kidnapping
  to the meltdown of San Gabriel Island was organized by one of our own employees.

  Bij CTU zal Driscoll vervangen moeten worden na de zelfmoord van haar dochter. Dit wordt dus ook haar laatste aflevering. Defensie-secretaris Heller zal Tony Almeida voorlopig aanstellen als directeur van CTU tot hij een permanente vervanger heeft gevonden. Dit zal niet meteen door iedereen aanvaard worden.

  ***Related Episodes***
  Dag 4 Aflevering 1: 7:00 A.M. - 8:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 2: 8:00 A.M. - 9:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 3: 9:00 A.M. - 10:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 4: 10:00 A.M. - 11:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 5: 11:00 A.M. - 12:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 6: 12:00 P.M. - 1:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 7: 1:00 P.M. - 2:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 8: 2:00 P.M. - 3:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 9: 3:00 P.M. - 4:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 10: 4:00 P.M. - 5:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 11: 5:00 P.M. - 6:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 13: 7:00 P.M. - 8:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 14: 8:00 P.M. - 9:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 15: 9:00 P.M. - 10:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 16: 10:00 P.M. - 11:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 17: 11:00 P.M. - 12:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 18: 12:00 A.M. - 1:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 19: 1:00 A.M. - 2:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 20: 2:00 A.M. - 3:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 21: 3:00 A.M. - 4:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 22: 4:00 A.M. - 5:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 23: 5:00 A.M. - 6:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 24: 6:00 A.M. - 7:00 A.M.

 • Chloë O'Brian

  De rol van Chloë O’Brian wordt vertolkt door de actrice uit Detroit, Mary Lynn Rajskub (34). Haar introverte voorkomen en unieke naïeve gelaatsuitdrukkingen trekken de aandacht. Werp daarbij nog een gezonde dosis aan sarcasme en je hebt een aanstekelijk en hilarisch personage. Ze werd opgemerkt in Bury Me in Kern County en de mockumentary The Thin Pink Line. Later was ze ook even te zien in Dude Where’s my Car? en bleef ondertussen verschijnen in de tv-serie Victoria’s Closet als,...jawel 'Chloë'. En met kleine rolletjes in Punch-Drunk Love, Sweet Home Alabama en Legally Blonde 2 had ze genoeg ervaring voor een belangrijke rol in “24”.

  De series belangrijkste eigenschap is de non-stop-actie-cocktail waar terroristen, met nucleaire wapens rondlopen, life-executies ensceneren, in het wildeweg terreur zaaien en het liefdesleven van Jack Bauer compleet om zeep helpen. Maar om die pompende hoge bloeddruk onder controle te houden zijn er af en toe ook kleine intermezzo’s met telefoongesprekken, gezinsdrama’s, en vooral ook veel computer gefriemel, en daarin is Chloë O’Brian, hoofd-analist bij CTU, een aantrekkelijke spilfiguur. Chloë is de oudste en meest ervaren computer tacticus en staat boven Sarah Gavin, met wie ze niet meteen een goede relatie heeft, en Edgar Stiles die ze eigenlijk ook maar half vertrouwt. Maar Chloë staat onder het gezag van Erin Driscoll, die ze het minst van al kan luchten. Dit om maar te zeggen dat Chloë een kleine persoonlijkheidsstoornis heeft en eigenlijk alleen maar zichzelf kan verdragen. Ze heeft geen geduld noch verstand voor andermans emoties en kan soms heel grof reageren. En dat maakt haar karakter des te meer fascinerend.

  ERVARING:
  CTU – Senior Analyst, Los Angeles Domestic Unit
  CTU – Intelligence Agent, Los Angeles Domestic Unit
  CTU – Internet Protocol Manager, Los Angeles Domestic Unit

  VAARDIGHEDEN:
  Heeft de IPSec architectuur gebouwd.
  Aanval van scripts, computer zwakheden, infiltratie & detectie, operationele veiligheid, viruses deskundige in Cerberus en PlutoPlus.

  STUDIES:
  Bachelor of Science, Computer Science - University of California (Davis)

  PERSOONLIJK:
  Vrijgezel

  Motivation Chloë O’ Brian: You feel that you should be running this outfit. Nobody knows the job better and is more experienced than you. Look at all those poor saps, Edgar – the chubby analyst who thinks he’s better than you and Driscoll’s pet Sarah. They should give you a foot massage right away and do something useful. And you deserve this cause you are thinking on three different frequencies at the same time. That can be exhausting. Although you never seem to be exhausted and always on top of things. People are considering you as being blunt, immature, hard to work with and bitchy, but you are only telling everyone exactly what you think…and what normal people would not say up loud. You hate guns and explosions, that’s why a desk job suits you just fine. And if you have a conflict with your superiors, you can always quit. They couldn’t function without you anyway.

 • #4.4: Dactyloscopie (Fingerprint Encryption)

  Vingerafdrukken afnemen zijn een veelvoorkomende en meest betrouwbare procedure die CTU toepast in de hoop de daders te vinden van een misdaad (zoals nog onlangs in aflevering 10, bij het onderzoeken van de schuilkelder van de terroristen). Deze biometrische techniek heet Dactyloscopie, en draait rond alles wat met het zichtbaar maken, vergelijken en identificeren van vingerafdrukken gepaard gaat. Het wordt voornamelijk gebruikt als onderdeel van het forensisch sporenonderzoek bij misdaadbestrijding (zoals regelmatig te zien is in de Amerikaanse top-serie CSI), maar heeft ook andere toepassingsmogelijkheden zoals voor beveiligings-apparatuur.

  Andere biometrische technieken zijn stemherkenningen, retina en iris analyse, gelaats- en handvergelijking.

  Volgens Wikipedia zijn vingerafdrukken uniek en persoonsgebonden. Net als de patronen op de handpalmen, voetzolen en tenen zijn ze bij ieder mens genetisch bepaald. Zelfs eeneiige tweelingen hebben verschillende vingerafdrukken. Die uniciteit wordt onder meer bepaald door de dikte van de huid, de aderstructuur en doorbloeding, de huidstructuur, de grootte van de poriën, de plaatsing en grootte van de zweetklieren en zenuwen aan het huidoppervlak, de hoeveelheid celvocht en de ruimte tussen de cellen. Ook huidveranderingen spelen een rol. Al deze kenmerken worden al in de baarmoeder gevormd en zijn gereed na 14 tot 16 weken.

  Er zijn optische, chemische en fysische methodes beschikbaar om vingersporen zichtbaar te maken. Het verschil tussen de methodes berust op de interactie met het latent (=onzichtbaar) aanwezige vingerspoor.

  Bij optische methodes is deze interactie tijdelijk en wordt met verschillende soorten licht geprobeerd een zo hoog mogelijk contrast te krijgen tussen het spoor en zijn ondergrond. Optische methodes zijn niet destructief, dat wil zeggen dat het te onderzoeken voorwerp niet wordt aangetast. Chemische methodes berusten op een chemische interactie met componenten in een latent aanwezig vingerspoor. Voorbeelden van chemische methodes zijn behandeling met cyanoacrylaat (werkzame bestanddeel van secondelijm) en ninhydrine (reageert met de in het vingerspoor aanwezige aminozuren). Fysische methodes berusten op een fysische interactie met componenten in een latent aanwezig vingerspoor. Een voorbeeld van een fysische methode is de metaal opdamp methode. Ook bij het poederen van vingersporen worden deze zichtbaar door een fysische interactie (zoals je dit vaak ziet gebeuren in tal van films zoals bijvoorbeeld in se7en waar vingerafdrukken werden gevonden achter een schilderij die de woorden vormden: HELP ME).

  Chemische en fysische methodes zijn destructief doordat ze het te onderzoeken materiaal aantasten en zijn dus niet meer geschikt voor andere onderzoeken zoals DNA-onderzoek. Vingersporen onderzoek moet in dat geval als laatste uitgevoerd worden.

  Een politieagent met een scan-apparaatje kan bijvoorbeeld op straat iemands vingerafdruk controleren. De vingerafdruk wordt door het apparaat gelezen en via een mobiele telefoon die is aangesloten op de centrale databank wordt die zeer snel vergeleken met de opgeslagen afdrukken. In België worden deze gegevens meestal gestuurd naar het Forensisch Instituut in Nederland. Op Europees niveau is dat tegenwoordig Eurodac en in Amerika gebeurd dit door de FBI. Maar uiteraard zijn er verschillende beperkte systemen beschikbaar voor vingerafdrukken-onderzoek bij diverse politie departementen.

  ***Related Research***
  File #1: Sensory Disorientation Technique (SDT)
  File #2: Counter Terrorist Unit (CTU)
  File #3: Department of Homeland Security (DHS) en Terrorist Sreening Center (TSC)
  File #5: Air Force One
  File #6: Electro-Magnetic Pulse (EMP)
  File #7: Night Vision
  File #8: GPS & Tracking Devices
  File #9: De Stealth F-117A Nighthawk, de B-2 Spirit en de F-22 Raptor
  File #10: Nuclear Football
  File #11: Martial Law

 • Tony Almeida

  The man we love to love, Tony Almeida, wordt vertolkt door Carlos Bernard (43). Geboren in Chicago, en sloot zich na zijn studies aan bij ‘The American Conservatory Theatre in San Francisco’. Hij kwam voor het eerst op de buis in tv-series zoals Walker, Texas Ranger en The Young and the Restless. Maar Carlos werd pas bekend met zijn rol in "24".

  Carlos is perfect tweetalig (Engels/Spaans) en is getrained in Judo. Zijn favoriete sporten zijn golf en basketball. Met deze laatste sport heeft hij tijdens de opname van Dag 2 zijn enkel verzwikt. De scenaristen hebben moeten improviseren en ‘Almeida’ zijn enkel laten verzwikken in de serie. Bijgevolg liep hij rond vanaf aflevering 16 op krukken. Dat Carlos ook aantrek heeft bij de vrouwen was duidelijk toen hij werd verkozen als één van de knapste 50 mannen in 2003. Zonder hartjes te willen vertrappelen moet ik er ook aan toevoegen dat de man gelukkig getrouwd is met 3 kinderen.

  Tony Almeida werd een tijd geleden ontslagen uit CTU omwille van zijn acties om een terrorist te helpen ontsnappen om zo het leven van zijn vrouw Michelle Dessler te redden. Tony kreeg nog net geen gevangenisstraf dank zij David Palmer en Jack Bauer. Michelle scheidde van Tony toen hij zich verschuilde achter de drank. Maar bij een samenloop van omstandigheden kreeg Tony’s leven een nieuwe wending op het einde van aflevering 7, waarin hij op een heroïsche manier het leven van Jack en Audrey. Tony werd opnieuw aangesteld als CTU-agent met de hulp van Heller.

  ERVARING:
  CTU – Intelligence Agent, Los Angeles Domestic Unit
  Transmeta Corporation – Systems Validation Analyst

  VAARDIGHEDEN:
  Certified Instructor, Krav Maga hand-to-hand combat defense

  STUDIES:
  Masters of Science, Computer Science - Stanford University
  Combined Bachelor of Engineering/Bachelor of Computer Science - San Diego State University

  MILITAIRE ACHTERGROND:
  US Marines - First Lieutenant
  Scout-Sniper School (3rd Marine Division)
  Surveillance & Target Acquisition Platoon School (1st Marine Division)

  PERSOONLIJK:
  Gescheiden (van Michelle Dessler)

  CTU MISSIES:
  Operation Proteus, 2000 (Special Commendation)

  Motivation Tony Almeida: You are a very intelligent and emotional human being. You are still in love Michelle, and the separation only made this feeling stronger. However, Jack Bauer has opened a door that has been closed for a long time. You didn’t want to go back to the source of all your frustrations, but being useful and doing what you do best, has made life worthwhile. Maybe, just maybe, you will find your true self back. Who knows, maybe Michelle will see this too.

 • Episode 4.11: 5:00 P.M. - 6:00 P.M.

  Hier is dan de korte inhoud van aflevering 11. In de vorige episode zagen we nog net Jack Bauer binnenstormen in de hotelkamer van Paul Raines. Jack wil dat de man hem antwoorden geeft over zijn betrokkenheid bij de terroristische groepering die de ontvoering van Audrey en haar vader op zijn geweten heeft en die bovendien nog vijf resterende Amerikaanse kerncentrales tot ontploffing wil laten brengen. En als Jack antwoorden wil, dan heeft de affaire met Tomas Sherek ons geleerd dat hij geen enkele methode schuwt om de antwoorden te krijgen die hij wil. Paul pleit onschuldig en verfoeit de methodes van Jack…net zoals Audrey.

  Paul
  Your boyfriend is only a thug with a badge.

  Marianne Taylor werd in de vorige aflevering doodgeschoten door handlangers van de terroristen. Curtis Manning werd gevangen genomen en zal nu ook antwoorden moeten geven over wat CTU weet over de acties van vandaag. Curtis kan echter een paar handlangers overmeesteren, maar nu moet hij nog zien te ontsnappen, voor de terroristen hem van kant maken. Wat Curtis nog niet weet is dat de override in het gebouw is waar hij zich bevindt...alsook het brein achter de ganse operatie, Habib Marwan.

  Tony Almeida heeft via Jack en James Heller zijn rechten binnen CTU terug gekregen en voert de ondervraging van Behrooz en Dina Araz. Sarah Gavin moet van Erin Driscoll een oogje in het zeil houden met Tony en zijn communicaties met Heller en Bauer. Sarah wil in ruil dat haar dossier wordt gezuiverd van de aanklacht en een serieuze opslag. Erin stemt in op haar vezoek. Ondertussen dreigt de toestand met haar dochter Maya dramatisch af te lopen.

  ***Related Episodes***
  Dag 4 Aflevering 1: 7:00 A.M. - 8:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 2: 8:00 A.M. - 9:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 3: 9:00 A.M. - 10:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 4: 10:00 A.M. - 11:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 5: 11:00 A.M. - 12:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 6: 12:00 P.M. - 1:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 7: 1:00 P.M. - 2:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 8: 2:00 P.M. - 3:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 9: 3:00 P.M. - 4:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 10: 4:00 P.M. - 5:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 12: 6:00 P.M. - 7:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 13: 7:00 P.M. - 8:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 14: 8:00 P.M. - 9:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 15: 9:00 P.M. - 10:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 16: 10:00 P.M. - 11:00 P.M.
  Dag 4 Aflevering 17: 11:00 P.M. - 12:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 18: 12:00 A.M. - 1:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 19: 1:00 A.M. - 2:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 20: 2:00 A.M. - 3:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 21: 3:00 A.M. - 4:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 22: 4:00 A.M. - 5:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 23: 5:00 A.M. - 6:00 A.M.
  Dag 4 Aflevering 24: 6:00 A.M. - 7:00 A.M.

 • Sarah Gavin

  De rol van Sarah Gavin wordt vertolkt door Lana Parrilla (28), een Amerikaanse met Puertoricaanse en Italiaanse roots. Lana zullen de meesten onder jullie nog wel kennen uit ”Spin City” als Angie Ordonez, aan de zij van Charlie Sheen die de leading role overnam van Michael J. Fox. Lana speelde de hoofdrol in het vrij zwakke Spiders (2000) en was nadien ook nog te zien in de tv-serie ”Boomtown” als de knappe Teresa Ortiz. Maar met haar rol als Sarah Gavin in “24” zou ze misschien wel iets meer in de spotlight kunnen komen. Hier nog een paar foto’s van Lana: 1, 2, 3, 4, 5. Voor meer foto’s en videoclip’s kunnen jullie terecht op www.lana-parrilla.info.

  Sarah Gavin is een computer analist bij CTU, eveneens werkende onder de bevoegdheid van Driscoll. Ze is nog jong en een tikkeltje onervaren, maar heeft ook ambities om hogerop te geraken. Na de valse beschuldiging van spionage en de foltering die ze mocht ervaren, wil Sarah nu een rechtzetting. Driscoll, op haar manier om handlangers rond haar te scharen, stemt in op haar verzoek voor een hogere paycheque. Sarah is niet meteen geliefd bij Chloë O’Brian. Chloë heeft het spelletje die Sarah voert met Driscoll al lang door en vind dit verwerpelijk.

  Motivation Sarah Gavin: You are a young and ambitious analyst who received a great opportunity to be a CTU-agent. It is time to consolidate this position. But you are also smart enough to play the game, and play it well. Driscoll is the head of CTU and in order to maintain your position, you will have to establish a good relationship with her. Once you get her trust, try to use it in a way you become indispensable to her. Still, you are aware that this can create tension with your co-workers. But, then again, screw them.

 • Edgar Stiles

  Ik zal het vandaag hebben over Edgar Stiles, die wordt vertolkt door Louis Lombardi (46). Een talentvolle acteur uit de Bronx die in het begin van zijn carrière een klein rolletje kreeg in The Usual Suspects (1995) (hij was de corrupte flik wiens politiewagen in de fik werd gestoken door de Keaton-bende) en Oliver Stone’s Natural Born Killers (1994). Hij was ook te zien in Beverly Hills Cop III (1994) en later in Father’s Day (1997), Suicide Kings (1997), 3000 Miles to Graceland (2001) en Confidence (2003). Hij speelde het zelfs voor elkaar om een rolletje te verzilveren in Spider-Man 2 (2004) als poker-speler.

  Naast zijn rol in "24" is hij ook te zien in de tv-serie "The Sopranos" als NY Federale agent Skip Lipari. Hij was ook even te zien in "NYPD Blue" en nog een aantal andere minder bekende series.

  Edgar Stiles is de introverte computer analist bij CTU. Hij werkt onder de bevoegdheid van Chloë O’Brian en heeft net zoals haar een wel heel bijzonder karakter. Edgar lijkt een nogal verstrooid en gespannen man te zijn, maar is integendeel iemand die goed weet waarmee hij bezig is. Hij probeert zijn kwaliteiten als analist te bewijzen, en krijgt daartoe de kans wanneer hij in het override-systeem moet hacken om terug controle te krijgen over de nucleaire installaties. Edgar zal het zwaar te verduren krijgen wanneer zijn moeder in gevaar komt tijdens een nucleaire melt-down in de buurt van haar woonst.

  ERVARING:
  CTU – Intelligence Analyst, Los Angeles Domestic Unit
  CTU – Internet Protocol Manager, Los Angeles Domestic Unit

  VAARDIGHEDEN:
  Operating systems, distributed systems, informational retrieval and wireless networks.

  STUDIES:
  Bachelor of Science, Computer Applications with honors – New York University

  PERSOONLIJK:
  Vrijgezel

  Motivation Edgar Stiles: Like you said yourself, "If you say you can do it, it means that you can". The problem is that you are too afraid, a bit naïve and too sensitive to stand up for yourself. In CTU you get respected for your work as an analyst. But everyday you need to prove yourself. You would not so much like to lose that job as losing this sense of recognition. You still struggle with your own complicated personality. Therefore you try to avoid direct confrontation with your superiors (like Driscoll or Heller), but sometimes, you now how to get back at them (like at Marianne and Jack).